Opiskelijalle

Opiskeletko viestintää yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa? Oman alan ammattilaisten joukkoon kannattaa liittyä jo opintojen alkuvaiheessa. Opiskelijajäsenenä saat täydet Viestin ja kattojärjestömme Akavan Erityisalojen jäsenedut ja -palvelut. Voit osallistua jäsenkoulutuksiin ja -tapahtumiin, laajentaa verkostojasi sekä alkaa kerryttää ansiosidonnaista työttömyysturvaasi jo opintojesi aikana.

Oman alasi ammattijärjestö on silta viestinnän ammattilaisten pariin ja työelämään. Viestin jäsenenä saat eväitä työuran aloittamiseen, työntekoon ja uralla kehittymiseen. Jäsentapaamisissa saat tietoa viestintäalan kehityksestä, palkoista ja tapahtumista sekä voit solmia kontakteja oman alasi asiantuntijoihin.

Opiskelijana sinulle kuuluvat kaikki Viestin jäsenedut, kuten koulutukset ja muut jäsentapahtumat, ViestiStipendi-apuraha, uravalmennus sekä vapaa-ajan matkustaja- ja tapaturmavakuutukset. Lue lisää jäseneduista täällä. Opiskelijan jäsenmaksu on 2,70 e/kk. Lue lisää opiskelijan jäsenmaksuista täältä.

Voit myös hakeutua Viestin hallituksen opiskelijaedustajaksi tai opiskelijatyöryhmän jäseneksi ja osallistua Akavan Erityisalojen opiskelijatoimintaan. Viestin hallituksessa on kutsuttuna mukana kaksi viestinnän opiskelijaa. Heidän tehtävänään on tuoda hallituksen keskusteluihin ja päätöksentekoon opiskelijoiden näkökulmaa sekä nostaa esille opiskelijoille ajankohtaisia asioita. Hallituksen alaisuudessa toimivan opiskelijatyöryhmän tarkoituksena on edistää viestinnän opiskelijoiden asioita sekä heidän näkyvyyttään ja kuuluvuttaan.

Viesti valvoo viestintäalan koulutuspolitiikkaa yhdessä Akavan Erityisalojen ja Akavan kanssa. Viesti muun muassa on Opetushallituksessa toimivan Viestintäalan koulutustoimikunnan jäsen. Toimikunta seuraa työelämässä tarvittavan osaamisen kehitystä, ennakoi muutoksia ja välittää näkemyksensä koulutustarpeista Opetushallitukselle.

Miksi opiskelijan kannattaa liittyä myös kassaan?

Teetkö töitä opintojesi ohella? Voit alkaa kerryttää ansiosidonnaista työttömyysturvaasi jo opintojen aikana. Jos ansiosidonnaisen työttömyysturvan edellyttämät työssäoloehdot täyttyvät, olet oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan heti valmistumisesi jälkeen.

Liittyessäsi Viestiin valitset, liitytkö samalla Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkoon. Erkon jäsenmaksu sisältyy Viestin jäsenmaksuun. Jos olet läsnäolevaksi ilmoittautunut tutkinto-opiskelija, Viestin jäsenmaksu on 2,70 e/kk. Voit maksaa jäsenmaksusi itse jäsenen verkkoasioinnissa.

Miksi työttömyskassaan kannattaa liittyä? Kyse on rahasta. Vertaillaan:

Jäät valmistumisesi jälkeen työttömäksi ja olet tienannut opintojesi ohella keskimäärin 1500 euroa kuussa. Et ole kassan jäsen. Kela maksaa sinulle tämän tulon perusteella peruspäivärahaa 697 euroa kuukaudessa.

Jos olet kassan jäsen ja työssäoloehdon täyttämisen aikana tienannut edellä mainitut 1500 euroa kuussa, saat ansiosidonnaista 1027 euroa kuukaudessa.

Aikamoinen ero, vai mitä?

Viestinnän työharjoittelu

Viestinnän työharjoittelu on tärkeä osa opiskelijan tutustumista oman alansa tyypillisiin työtehtäviin ja työelämään. Autamme sinua pitämään huolen siitä, että työsopimuksesi on kunnossa ja saat oikeaa palkkaa. Palkkapyyntöä kannattaa perustella omalla osaamisella ja sillä, että työpanoksesi on organisaatiolle tuottavaa ja arvokasta. Kerro aiemmista työkokemuksistasi ja kartuttamastasi viestinnän osaamisesta.

Viestin harjoittelupalkkasuositus määrittelee sopivan harjoittelupalkan opintojen vaiheen mukaan. Muita harjoittelupalkkaan vaikuttavia tekijöitä ovat työtehtävien vaativuus, työn itsenäisyys sekä aiempi työkokemus. Viesti ry ei suosittele palkattomia harjoitteluita. Löydät harjoittelupalkkasuosituksen yksityissektorin palkkasuosituksen lopusta. Suositus auttaa sinua sopivan harjoittelupalkkapyynnön.

Kaipaatko apua työnhaussa? Ota yhteyttä toimistoomme, niin me autamme! Voit esimerkiksi pyytää kommentteja CV:stäsi, hakemuksestasi tai LinkedIn-profiilistasi tai pyytää apua palkkatoiveen määrittelyyn. Lisäksi järjestämme yhteistyössä ainejärjestöjen kanssa erilaisia workshopeja työnhakuun ja viestinnän työelämään liittyen. Onko sinulla idea koulutuksesta, jonka haluaisit meidän toteuttavan oman ainejärjestösi kanssa? Kuulemme siitä mielellämme!

Työharjoitteluun ja kesätyöhön valmistautuville jäsenille on saatavana myös Työharjoittelu- ja kesätyöopas. Oppaan löydät kirjautumalla Akavan Erityisalojen verkkoasiointiin.

Tutustu myös selvitykseemme viestinnän alan harjoitteluiden palkallisuudesta (2016).