Jäsenmaksu

Tältä sivulta löydät vastauksia jäsenmaksun maksamiseen liittyviin kysymyksiin. Jos tarvitset apua jäsenmaksun maksamisessa, jäsensihteerimme ovat apunasi! Heihin saat yhteyden sähköpostilla jasenpalvelut@akavanerityisalat.fi tai puhelimitse arkisin klo 9-14 numerosta 0800 135 370. Voit myös lukea lisää jäsenmaksuista täältä.

Palkansaajan jäsenmaksu on 1,1 %

Jäsenmaksu (1,1 %) maksetaan ennakonpidätyksen alaisista palkkatuloista. Jäsenmaksulla saat käyttöösi sekä Viestin että Akavan Erityisalojen ja työttömyyskassa Erkon palvelut. Jäsenmaksun voit vähentää täysimääräisenä verotuksessa. Ilmoitamme tiedot jäsenmaksuista automaattisesti verottajalle.

Jos haluat, että jäsenmaksu peritään suoraan palkastasi, voit antaa työnantajallesi valtakirjan. Jäsenyhdistyksesi numero on 007.

Ammatinharjoittajan, yrittäjän ja freelancerin jäsenmaksu

Jäsenmaksu on 200 euroa vuodessa (kertamaksu tai 16,66 €/kk). Jos liityt tai aloitat yritystoiminnan kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta. Freelancer, jolla on vain toimeksiantosuhteita maksaa vuosimaksua. Muista päivittää tieto!

Lue lisää yrittäjän työttömyysturvasta.

Minimimaksu

Jos sinulla ei ole palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia yhdeltäkään päivältä kuukaudessa, jäsenmaksusi suuruus on 1.1.2021 alkaen 8 €/kk. Kysymykseen voivat tulla esim. seuraavat tilanteet: olet perhevapaalla, saat apurahaa, olet palkattomalla sairaslomalla, saat kuntoutustukea, asut ulkomailla, olet eläkeläinen, saat omaishoidontukea tai olet työtön ja saat Kelan etuutta. Minimimaksu 8 euroa maksetaan myös niissä tapauksissa, jos olet töissä ja prosentuaalinen jäsenmaksusi jää alle 8 euron. Muistathan päivittää jäsentietosi, jotta jäsenmaksutietosi ovat ajan tasalla.

Jäsenmaksu eri elämäntilanteissa

Päätoiminen opiskelija tai opintovapaalla oleva on vapautettu jäsenmaksuista. Jos kuitenkin teet töitä opintojen ohella, jäsenmaksusi on prosentuaalinen (1,1 %) ja se maksetaan ennakonpidätyksen alaisista palkkatuloista (sisältäen lomakorvaukset, lomarahat ja luontoisedut) sekä työttömyyskassan maksamista etuuksista. Myös aikuiskoulutustuesta (1.1.2020 alkaen) maksetaan prosentuaalista jäsenmaksua. Ilmoitathan meille aina, kun opiskelu- ja työtilanteesi muuttuvat tai arviosi valmistumispäivästäsi tarkentuu.

Varusmies- tai siviilipalveluksessa oleva jäsen on vapautettu jäsenmaksuista.

Vuorotteluvapaa. Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko perii maksamistaan etuuksista jäsenmaksun automaattisesti.

Ei palkkatuloja eikä työttömyyskassan maksamia etuuksia. Mikäli sinulla ei ole palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia, jäsenmaksusi on minimaksun (8 €/ kk) suuruinen.

Työtön tai lomautus Kelan etuudella. Jos sinulla ei ole palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia, jäsenmaksusi on minimaksun (8 €/ kk) suuruinen.

Työtön, lomautus tai liikkuvuusavustus työttömyyskassan etuudella. Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko perii maksamistaan etuuksista jäsenmaksun automaattisesti. Jos saat etuutta toisesta työttömyyskassasta, tulee sinun maksaa prosentuaalinen (1,1%) jäsenmaksu itse. Muistatahan, että jos saat myös palkkatuloja samaan aikaan, kun Erko maksaa sinulle etuutta, maksat palkkatuloista prosentuaalisen jäsenmaksun itse.

Perhevapaa. Jos työnantajasi maksaa kolmen ensimmäisen äitiyslomakuukauden palkan, niiltä kuukausilta maksetaan normaali prosentuaalinen jäsenmaksu. Jäsenmaksu maksetaan myös lomakorvauksista. Jos sinulla ei ole palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia, jäsenmaksusi on minimimaksun (8 €/ kk) mukainen.

Sairausloma tai kuntoutustuki. Jos sinulla ei ole palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia, jäsenmaksusi on 8 €/kk.

Ulkomailla asuva maksaa minimimaksua 8 €/kk (ei koske lähetettyä työntekijää).

Eläkeläisten jäsenmaksu on 96 euroa vuodessa (8 €/kk). Jos olet jäänyt eläkkeelle kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta kertamaksuna. 

Mistä jäsenmaksua maksetaan?

Ennakonpidätyksen alaisiin palkkatuloihin lasketaan bruttopalkka, lomakorvaukset, lomaraha ja luontaisedut (esimerkiksi lounas-, auto- ja puhelinetu) sekä työttömyyskassa Erkon maksamat etuudet (esimerkiksi ansiosidonnainen päiväraha, vuorottelukorvaus ja koulutustuki). Jos sinulla on useita työnantajia, jäsenmaksu maksetaan kaikista palkkatuloista. Jäsenmaksusi on siis 1,1 % kaikista näistä yhteenlasketuista tuloistasi.

Mistä jäsenmaksua ei makseta?

Jäsenmaksua ei peritä kilometrikorvauksista, päivärahoista, tulospalkkioista, optioista, bonuksista, apurahoista tai opintotuesta.

Miten jäsenmaksu maksetaan?

Jäsenmaksu maksetaan kuukausittain. Maksun voi maksaa kirjautumalla jäsennumerollasi omille sivuillesi täällä. Jos bruttopalkkasi pysyy kuukausittain samana, voit myös tallentaa maksupohjan viitenumeroineen verkkopankkiisi ja hoitaa maksamisen siellä.

Helpointa on, että jäsenmaksusi peritään suoraan palkastasi. Tätä varten voit antaa työnantajallesi valtakirjan. Maksamattomat jäsenmaksut voivat valitettavasti johtaa jäsenemme erottamiseen. Tällöin työttömyysturvasi saattaa vaarantua. Pidäthän siis huolta eduistasi!

Omista maksuistasi saat tietoa suoraan jäsenpalvelusta puhelimitse, p. 0800 135 370 (arkisin klo 9–14) tai sähköpostitse jasenpalvelut(at)akavanerityisalat.fi. Voit myös ottaa yhteyttä Viestin toimistoon (p. 044 700 4044, ma-to 10-15 tai toimisto(at)viesti.fi).

Viestin jäsenyyttä ei voi lakkauttaa vain jäsenmaksujen maksamisen lopettamalla. Jos käy niin surullisesti, että emme onnistu palvelemaan sinua parhaalla tavalla ja haluat muista syistä johtuen päättää jäsenyytesi, eroamisesta pitää aina ilmoittaa kirjallisesti tai sähköisesti eroilmoituslomakkeella. Saat vahvistuksen jäsenyyden päättymisestä sähköpostitse.

Miten jäsenen verkkoasiointia käytetään?

Tutustu kätevään verkkoasiointiimme! Asioinnin kautta on helppo maksaa jäsenmaksut ja pysyä perillä jo maksetuista jäsenmaksuista.

  1. Kirjaudu verkkoasiointiin osoitteessa https://verkkoasiointi.akavanerityisalat.fi. Kirjautuessasi palveluun ensimmäistä kertaa, tilaa itsellesi salasana unohditko salasanasi? -linkin kautta.
  2. Valitse etusivun vasemmasta valikosta kohta jäsenmaksut. Jäsenmaksusivulta näet, kuinka paljon jäsenmaksuja ja miltä ajalta olet tänä vuonna maksanut.
  3. Valitse Jäsenmaksu-sivun oikealla laidalta aika, jolta haluat maksaa jäsenmaksut. Täytä bruttoansiot-kohtaan bruttopalkkasi, jonka olet kyseisellä ajanjaksolla saanut. Järjestelmä laskee sinulle automaattisesti jäsenmaksun suuruuden. Näet sen hieman alempana sivulla maksukohdassa.
  4. Klikkaa “siirry maksamaan” ja käytä Paytrailia maksaaksesi maksun omasta pankistasi.

UKK

Lue tästä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin jäsenmaksuista.

Suosittele jäsenyyttä

Meitä on paljon!

Suosittele Viestin jäsenyyttä myös kollegallesi tai opiskelukaverillesi, niin hyödytte molemmat. Uusi jäsen pääsee osaksi oman alan verkostoa ja edunvalvontaa, ja sinä saat valita itsellesi suosittelupalkinnon. Pyydä Viestiin liittyvää kaveriasi kirjoittamaan sinun nimesi liittymislomakkeen lisätietokohtaan, niin olemme sinuun yhteydessä.